(beszámoló) O.Z.O.R.A. FESTIVAL 2009 (08.11-08.17) PDF Nyomtatás Email
Írta: Breki   
2009. augusztus 24, hétfő - 22:09
OZORA 2009! Back from Paradise (III. rész)... A 2007-es beszámolómat akár szóról szóra bemásolhatnám ide, sok újat nem nagyon lehet azóta sem mondani, erre a fesztiválra nincs elég jelző, valóban Európa legeslegjobbja. Sajnos hiába zengek állandóan ódákat mindenkinek Ozoráról, egyszerűen nem tudom a bandát rávenni, hogy eljöjjenek ide; vagy drága nekik, vagy inkább Szigetet választják, bár ezt csak ők bánhatják, mert ilyen fesztivál élményben egész biztos nem lesz részük máshol soha. Talán sok mindent elmond, hogy egyedül az itteni karszalagokat tartottam magamon a mai napig, semmi pénzért le nem venném, a legnagyobb relikviám mind a három, de ahogy az 1 hét alatt észrevettem elég sokan gondolkoznak hasonlóan. :)

A hetijegy-vásárlás egyébként nem egyszerű, mert itthon csak 1 helyen és csak euróban lehet venni (80euró), valamint a nevet is meg kell adni megelőzendően a hamisítást. Napijegy nincs, a hétvégi is 70 euró és csak péntek estétől érvényes. Tavaly megfogadtuk, hogy most majd előbb lenézünk, ez aztán végül csak félig jött össze, hiszen bár 1 nappal hosszabb lett a fesztivál, viszont így is persze éppen kezdésre sikerült betoppannunk. :) Kedd este 7-re értünk a lényeget egy mondatban tökéletesen megfogalmazó "Welcome To Paradise" bejárati táblához, már ekkor látszott, hogy jóval többen lesznek, mint 2008-ban. Állítólag akik hétfőn jöttek várhattak akár 3-4 órát is, nekünk szerencsénk volt, mert bár a sor alig haladt végül a szervezők jóvoltából megoldódott egyszerűen a karszalagszerzés. :) Hálát is adtunk az égnek érte, mivel este 8-kor már Juno Reactorék adták a koncertet, akik tavaly a fesztivál legjobb előadását hozták össze, róluk idén sem akartunk semmiképpen sem lemaradni. A sátorhely keresés nehézkesen ment, a törzshelyünket elfoglalták, óriási ledöbbenésünkre már ekkor tele voltak olyan placcok amik az előző években még teljesen üresen álltak. Később kiderült, hogy bizony megduplázódott-triplázódott a látogatószám, több, mint 15.000 ember foglalta el Dádpusztát, igaz ebben közrejátszhatott a csak páros években megrendezendő és ennek a stílusnak az abszolút elsőszámú fesztiváljának kikiáltott Boom-nak az idei szünete is! Talán éppen ezért, a magyar-külföldi megoszlás elég kemény arányt hozott, kb 15%-85% lehetett, a világ minden szegletéből érkeztek partyarcok, főként franciák, olaszok, dánok, svédek.

O.Z.O.R.A. 2009

Gyors sátorverés, piával való felszerelkezés és végre irány az este!! :) A Main Stage felé haladva az úton már gyorsabban vert a szívünk a várakozástól, hogy aztán mikor a Chill Out sátort és a "bazársort" elhagyva elénk tárult a dekorációba, tábortűzbe és fényekbe borult völgy, beleborzongjunk a gyönyörbe immár harmadjára is. A díszítés régebben is pazarra sikerült, idén azonban mindent vitt, valami olyan brutálisan csodaszép visualt sikerült összehozni az angol csapatnak, amilyet még sose láttam szabadtéri buliban. A megszokott, dombtetőn álldogáló óriás pálcikaemberek és a kör alakú, fákkal plusz egy tábortűzzel szegélyezett tánctér, illetve a projektorral rávetítős és állandóan váltakozó színben világító oldalsó és közép rész igazán ámulatbaejtő volt, akárcsak a a napfogók formái, kialakításai és színvilágai, nappal is eszméletlen jól nézett ki az egész.

A nép érezhetően ki volt éhezve a zenére, főleg akik már vasárnap óta itt lebzseltek, meg is telt a völgy ahogy kell, de mivel Junóék késtek, így szerencsére mi sem maradtunk le semmiről. A koncert eleje hozta azt a varázst, amin tavaly teljesen elaléltam: törzsi elemekkel és élő vokállal díszített élő show, tipikusan olyan feeling-et érezhettünk, mint a Mátrix-ban a Zion-i buli résztvevői. :)) Az előadás második fele sajnos kicsit mintha leült volna, nem jött át annyira, mint 2008-ban, ez a formáció mégis nagyon a szívemhez nőtt, jó lenne jövőre is látni őket. A 2 óra élőzés után az "igazi" goa kapta a főszerepet és beindult a party. Nagy-nagy örömünkre a tavalyi kissé sok minimal, progresszív és killer után idén végre a pszichedelikus és trance goa is jobban dominált, igaz még nem ezen az estén. Hajnal 2-ig okés volt a zene, utána viszont beindult a szeletelés és a kevésbé bejövős zúzás, így olyan 4 körül kis tombolás után inkább az alvás mellett döntöttünk. Bevallom, 2 éve jót mosolyogtam az egyik lányon, aki éjfélkor mindig elment aludni és inkább reggel 7-kor kezdte a bulizást. Aztán idén már nálunk is ez a kombináció bizonyult a nyerőnek, a nappali táncika élménye össze sem hasonlítható az estivel. Ezt jól érezte a közönség is, hiszen láthatóan szellősebben lüktetett éjszakánként a völgy, nappal viszont mindig fullon.

Szerdán kora reggel tehát irány vissza a partyba, hogy egy kis pörgéssel búcsúztassuk 1-2 nap erejéig Ozorát, ugyanis délután haza "kellett" húzni Pestre, mert Sziget annyira jó napot hozott össze, hogy kár lett volna kihagyni. Legalábbis előzőleg ezt gondoltuk, aztán persze már a "Welcome to Paradise" feliratnál megbántuk, hogy nem hoztuk el az összes cuccunkat, egyikünk sem akart nagyon hazamenni. :) Nagy szívfájdalmak közepette mégis otthagytuk a bulit, de pénteken mindennél jobban vártuk, hogy visszatérhessünk a Paradicsomba. :) Jó látni, hogy évről évre mennyire fejlődik a dádpusztai helyszín és valóban pozitív irányba, bár idén talán kissé túlzásba vitték a bazár mennyiséget, de a nagyobb sörsátrakat lecserélték nádtetős kunyhókra, a koedukált zuhanyzót kabinosra és a Toi-toi-ok száma is érezhetően megnőtt. A büfés árak nem vészesek (5cl-es rövid 600Ft, dobozos sör 460Ft, ásványvíz 250Ft), ráadásul pultosból is volt dögivel, a nagy tömeg ellenére becsülettel tették a dolgukat és még visszaadni sem felejtettek el soha, sőt az aprót se, pedig azt sose kértem. :) A bejáratnál nincs motozás, nyugodtan behozhatsz legálisan(!) bármi kaját, piát nem kobozzák el, a security pedig korrekt és szinte teljesen észrevehetetlen, igaz nincs is sok dolguk.

O.Z.O.R.A. 2009

Sajnos a csütörtöki Sziget kissé "durvára" sikerült, így az egyik legjobban várt fellépőre, Hallucinogen-re és a nappali partyra már nem értünk vissza, nehezen ment a magunkhoz térés Pesten. :) A két fesztivál között egyébként óriási a kontraszt mindenben, ezt csak most éreztük igazán, az emberek, a partykúltúra és a szervezés szintjén össze sem hasonlíthatóak egymással. A The Ting Things, Fatboy Slim és Armin is mind-mind hatalmas bulit adtak, de jövőre nincs az a lineup, aki miatt mégegyszer itthagynám a világ legcsodásabb helyét. :) A csütörtöki, elbeszélések alapján kissé esősre és dagonyásra sikerült Ozorás napot így kihagytuk, péntekre szerencsére ismét a kánikula lett a főszereplő, ráadásul még többen lettek, nagyon durva sátortenger alakult ki végül, már-már a Nature One-ihoz hasonló, ám a Main Stage-en mégis teljesen jól el lehetett férni bármikor mindenféle heringeffektek nélkül. Ez az este hozta egyébként a fesztivál legjobb produkcióját nálam, a svéd Logic Bomb duó olyan live szettet produkált, hogy agyhalál. :) Úgy tekergették, csavargatták, effektezték a számokat, hogy hihetetlen, ráadásul igazi goatrance-et toltak végig, sok kiállással és szállósabb dallamokkal, az év egyik legjobb szettje idáig, pedig 1 számukat sem ismertem. :) Utánuk ismét killer zúzda, nekünk meg go a sátorba aludni, hogy másnap újra korán kezdhessünk a placcon. :)

A szombat és vasárnap tulajdonképpen ugyanúgy telt: óriási buli végig a Main Stage-nél, 35 fok árnyékban, mosolygós boldog emberek mindenhol, peremtparty a domb tövében, kisgyermekek anyjuk ölében, tömegben kóválygó kutyák, hintázó fiatalok, gyönyörűségesebbnél gyönyörűségesebb lányok, tánctéren átbicikliző(!!) partyarcok, esténként pedig tűzijáték plusz tűz-zsonglőrök és tánc-tánc-tánc!! Szigetben mindig is a délutáni Cinetrip-es permetpartyk voltak a legjobbak, na az itteni kb 30-szor volt jobb élmény, látvány és feeling szempontjából. Idén ezeket a nappali pörgéseket semmi sem verte, mintha egy teljesen más univerzumban és más világban lenne az ember. Kb 23-szor lettem szerelmes az 1 hét alatt és annyi mosolyt kaptam, mint egy év alatt Budapesten összesen sem. Az egyszerű, alapvető emberi értékek itt még nem vesztek el és tényleg az lehetsz 1 hétig aki akarsz. Kedvencem a Pókember-nek öltözött csákó, aki ebben a jelmezben bulizott végig, de volt cilinderes Münchausen báró és vulkáni hippi is, és ez abszolút senki rosszallását vagy gúnyolódását nem váltotta ki egyszer se.

A szombati Shpongle koncert Juno Reactorék-hoz hasonlóan nagy live-showt és különleges zenei világot hozott a két női énekkel, csellóval, szintetizátorral, fuvolával, dobbal, de bevallom akkor este kezdésre én jobban vágytam volna egy kis pörgősebb goára, ezért nem tudtam annyira értékelni, mint megérdemelték volna, mindenesetre szívesen megnézném őket egy nyugodtabb fesztiválon. ;) A vasárnap nappalii Main Stage zárás felülmúlhatatlan volt, ki sem akartam jönni a körből szinte folyamatosan ment a tombolás és az utolsó "nagyszínpados" party teljes kihasználása, valamint az élmények elraktározása az agyban 1 évre. :) Délután fél 6-kor aztán valami végetért... Ismét villámgyorsan eltelt ez a pár nap, hiába a Paradicsomban nagyon gyorsan pörög az idő... A rémhírek ellenére a szervezők elköszönésképpen bejelentették az év legjobb hírét, vagyis hogy jövőre is lesz fesztivál!!! Yeeeeeeeeeees! :))))

Este még egy afterparty várt minket a Chill Out sátorban, de borzalmasan elfáradtunk, így csak hajnalban néztünk vissza kis búcsú transzra egészen a hétfői déli zárásig. Legnagyobb meglepetésemre délben az emberek nem szaladtak pakolni vagy szedelőszködni, hanem tök nyugisan üldögéltek még a dombokon, iszogattak a büfében, mintha nem is lett volna vége az 1 hétnek. Mi már mentünk készülődni, azonban a sátrak szinte harmada még állt, jópáran biztos úgy gondolták, hogy inkább maradnak plusz egy napot. És ez is az egyik legszebb ebben a fesztiválban, hogy nyugodtan maradhatsz. Nem rugdosnak ki, ha már nincs belőled hasznuk, nem az a céljuk, hogy minél jobban megkopasszanak, hanem valóban az a legfontosabb, hogy jó emlékekkel és elégedetten mehess haza. Köszönet a szervezőknek, hogy lehet ezt másképpen is itthon, nem csak a pénzorientált Sziget, Balaton Sound vagy Hajógyári sziget mintájára!!

Mindent egybevetve az összes pozitív jelző kevés Ozorára, ez tényleg az a fesztivál, amit az embernek legalább egyszer át kell élni, ráadásul 2 felszerelés bőven elég ide a túléléshez: azaz egy tubus csodákat művelő Richtofit sportkrém valamint töménytelen mennyiségű Red Bull pack!!! ;)) A mottó nem változott, már most elkezdődött a visszaszámlálás: "LEGYEN MÁR JÖVŐRE!!" :))

Az idén is szenzációsra sikerült fotósorozat a BULIKÉPEK-nél, a videióm (6db) pedig kivételesen mind a YOUTUBE CHANNEL-emen!! :)

További fotógallériák és videóriport:

Kapcsolódó linkek:
- (beszámoló) O.Z.O.R.A. FEST 2007 @ OZORA (08.10-08.12)
- O.Z.O.R.A. 2008 - KÉPEK ÉS VIDEÓK!!

 
< Előző   Következő >
     
 
Főmenü
Főoldal
---BLOG---
---BULIKÉPEK---
Breki's Youtube channel
Régi partyoldalunk
Netradio show-k
Kedvenc Linkek
Vendégkönyv
Keresés
Kontakt
Látogatók
Mai látogatók száma: 82
ÖSSZES LÁTOGATÓ: 818288
Kedvenc Rádiók

Copyright vEsti24
Névnap
Ma 2024. 4. 20, szombat, Konrád, Tivadar napja van.
Holnap Konrád napja lesz.
Administrator